هاوارد گاردنر (Howard Earl Gardner) روانشناس رشد و استاد دانشگاه هاروارد است که به خاطر نظریهی برجستهاش در زمینه هوشهای چندگانه شناخته میشود. وی در ۱۱ ژوئیه ۱۹۴۳ در اسکرانتون، پنسیلوانیا به دنیا آمد. پدر و مادر وی از مهاجران آلمانی-یهودی بودند که به آمریکا مهاجرت کرده بودند. گاردنر خود را به عنوان کودکی درسخوان که علاقه زیادی به نواختن پیانو داشت، معرفی میکند.
گاردنر تاکنون صدها مقاله علمی و بیش از بیست کتاب تألیف کرده است. مهمترین دستاورد وی، «نظریه هوشهای چندگانه» است که نظریهای انقلابی در زمینه آموزش و پرورش و روانشناسی به شمار میرود. او بر این باور است که هوش انسان نباید تنها به هوش ریاضی و منطقی محدود شود، بلکه انواع مختلف هوشهای انسانی باید در نظر گرفته شوند تا بتوانند بر توانمندیهای متفاوت افراد تاکید کنند.
او این نظریه را با توجه به این که حل مسائل اجتماعی و تولید محصولات ارزشمند میتواند بر پایهی توانمندیهای متفاوتی انجام شود، مطرح کرد. بر اساس نظریه هوشهای چندگانه گاردنر، انسانها میتوانند در زمینههای مختلف هوش برتر از خود نشان دهند و این هوشها را در هشت گروه مختلف طبقهبندی کرده است:
- هوش موسیقایی و ریتم (Musical / Rhythmic)
- هوش دیداری-فضایی (Visual / Spatial)
- هوش کلامی-زبانی (Verbal / Linguistic)
- هوش منطقی-ریاضی (Logical / Mathematical)
- هوش بدنی-جنبشی (Bodily / Kinesthetic)
- هوش درون فردی (Intrapersonal)
- هوش میان فردی (Interpersonal)
- هوش طبیعتگرایی و درک طبیعت (Naturalistic)
در ادامه، گاردنر مدل خود را تکمیلتر کرد و دو نوع هوش جدید به نامهای «هوش وجودی» (Existential) و «هوش اخلاقی» (Moral) را نیز به فهرست هوشهای چندگانه اضافه کرد. به این ترتیب، مدل هوشهای دهگانه گاردنر شکل گرفت که توانسته است تاثیرات گستردهای در آموزش و پرورش و نظریهپردازیهای روانشناسی داشته باشد.
گاردنر در حال حاضر مدیر ارشد پروژهی «زیرو» (Project Zero) است و از سال ۱۹۹۵ در پروژهی «گود» (Good Project) همکاری دارد. وی همچنین ۳۱ مدرک افتخاری از دانشگاهها و موسسات مختلف در سراسر جهان، از جمله در کشورهای کانادا، بلغارستان، شیلی، یونان، هنگ کنگ، ایرلند، اسرائیل، ایتالیا، کره جنوبی و اسپانیا دریافت کرده است.
نظریههای گاردنر تأثیر زیادی بر فهم ما از هوش انسان و همچنین کاربرد آن در حوزههای مختلف آموزشی، روانشناسی و حتی محیطهای شغلی داشته است. (منبع: ویکی پدیا)
- ۰۳/۱۱/۲۹