کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام

مطالب علمی فرهنگی هنری

کتاب بهرام
طبقه بندی موضوعی
آخرین نظرات
  • ۶ اسفند ۰۳، ۰۵:۰۲ - ناشناس
    ok
  • ۱۷ آبان ۰۲، ۱۳:۴۷ - محسن
    😱🤮
  • ۰
  • ۰

نظر برتراند راسل در مورد دین : «دفاع از هیچ دینی طبق موازین عقلانی مقدور نیست. بلکه باید از راه تبلیغ و در صورت لزوم با توسل به جنگ از آن حمایت نمود.»

برتراند راسل، فیلسوف برجسته بریتانیایی و یکی از مهم‌ترین چهره‌های فلسفه قرن بیستم، نظرات خود را در مورد دین به وضوح و با نقدهایی تند بیان کرده است. راسل نه تنها در زمینه‌های فلسفه منطقی و ریاضی تاثیرگذار بود، بلکه در مورد مسائل اجتماعی، سیاسی و دینی نیز دیدگاه‌های مهمی داشت. در اینجا به طور مفصل به نظرات راسل در مورد دین خواهیم پرداخت.

1. نقد راسل به دین:

راسل به‌طور کلی از دین به عنوان یک نظام فکری که مبتنی بر ایمان است، انتقاد می‌کرد. وی در آثار متعدد خود به ویژه در کتاب مشهورش "چرا من یک مسیحی نیستم" (Why I Am Not a Christian) به تفصیل به بررسی و نقد ادیان و باورهای دینی پرداخت.

راسل معتقد بود که دین به‌ویژه در شکل‌های سازمان‌یافته‌اش به عنوان یک نهاد اجتماعی، بیشتر به تداوم قدرت و کنترل بر مردم می‌پردازد تا به دنبال حقیقت یا راهنمایی معنوی باشد. او اعتقاد داشت که بسیاری از آموزه‌های دینی بر پایه عقلانیت نیستند و نمی‌توانند به‌طور منطقی یا علمی اثبات شوند.

2. چرا من یک مسیحی نیستم:

کتاب "چرا من یک مسیحی نیستم" که راسل در سال 1927 منتشر کرد، یکی از مهم‌ترین آثار وی در زمینه نقد دین است. در این کتاب، راسل دلایل متعددی برای ترک مسیحیت و رد باورهای دینی ارائه می‌دهد. برخی از مهم‌ترین دلایل او عبارتند از:

  • آثار تاریخی و اخلاقی مسیحیت: راسل می‌گوید که تاریخ مسیحیت پر از خشونت، جنگ‌ها و ظلم‌هایی است که با نام خدا و دین انجام شده است. او به ویژه از جنایات و تجاوزاتی که در دوران‌های مختلف به نام مسیحیت صورت گرفته مانند محاکمه‌های تفتیش عقاید (Inquisition) و جنگ‌های صلیبی انتقاد می‌کند.

  • عدم وجود دلایل منطقی برای ایمان به خدا: راسل به این نکته اشاره می‌کند که وجود خدا نمی‌تواند از طریق دلایل منطقی یا علمی اثبات شود. او به مخالفت با استدلال‌هایی چون "استدلال طراحی" یا "استدلال آفرینش" پرداخته و بیان می‌کند که این استدلال‌ها غیرمنطقی و مبتنی بر فرضیات نادرست هستند.

  • خداوند به عنوان یک موجود اخلاقی: راسل معتقد بود که بسیاری از ویژگی‌های نسبت داده‌شده به خدا در آموزه‌های دینی، مانند همه‌چیز دانستن و همه‌چیز قادر بودن، در تضاد با مفاهیم اخلاقی هستند. او از این که خداوند به انسان‌ها دستوراتی می‌دهد که ممکن است در شرایط انسانی غیر اخلاقی یا نادرست باشند، انتقاد می‌کرد.

  • پاسخ به مشکلات اخلاقی: راسل معتقد بود که مسائل اخلاقی نمی‌توانند به‌طور خودکار از ایمان دینی استخراج شوند. او تاکید داشت که انسان‌ها می‌توانند بدون نیاز به باور به یک موجود برتر، زندگی اخلاقی و معنای واقعی برای وجود خود بیابند.

3. دیدگاه راسل در مورد ایمان و عقل:

راسل یکی از بزرگ‌ترین مخالفان "ایمان کور" و پذیرش باورهای غیرمستند بود. به نظر او، ایمان باید همواره با شواهد و دلایل عقلانی همراه باشد. او می‌گفت:

"ایمان دینی چیزی بیشتر از نوعی تسلیم به قدرت‌های ناشناخته نیست، که به هیچ‌وجه باید به جای عقل به‌کار گرفته نشود."

راسل معتقد بود که علم و فلسفه باید راهنمای انسان‌ها در حل مسائل جهان باشند و نه دین. او باور داشت که جستجوی حقیقت علمی و عقلانی می‌تواند به انسان‌ها کمک کند تا به مسائل اخلاقی، اجتماعی و سیاسی بپردازند بدون این که نیاز به ایمان‌های دینی داشته باشند.

4. دین و قدرت اجتماعی:

راسل در نقدهای خود به دین تاکید زیادی بر نقش دین در حفظ قدرت‌های اجتماعی و سیاسی داشت. او می‌گفت که دین اغلب به عنوان ابزاری برای کنترل مردم به کار می‌رود. کلیساها و نهادهای مذهبی به دلیل جایگاه قدرت خود، نه تنها به ترویج آموزه‌های دینی پرداخته‌اند، بلکه در بسیاری از مواقع به حمایت از ساختارهای اجتماعی و سیاسی که موجب ظلم و بی‌عدالتی بودند نیز پرداخته‌اند.

او بیان می‌کرد که نهادهای دینی نه تنها به مردم کمک نمی‌کنند تا به حقیقت دست یابند، بلکه آن‌ها را در دنیای فانتزی و توهمی از وعده‌های آینده (مثل زندگی پس از مرگ) گرفتار می‌کنند، در حالی که مسائل واقعی زندگی همچنان بی‌جواب و حل نشده باقی می‌مانند.

5. نظرات راسل در مورد دین و اخلاق:

راسل به صراحت بر این باور بود که اخلاقیات به هیچ وجه به دین وابسته نیست. او معتقد بود که انسان‌ها می‌توانند اخلاقی زندگی کنند و مسائل اخلاقی را بر اساس عقل، همدلی و رفاه اجتماعی حل کنند، نه به واسطه دستورات دینی یا فرضیات متافیزیکی. در واقع، او به دین به عنوان عاملی که می‌تواند مانع پیشرفت اخلاقی باشد، نگاه می‌کرد.

به گفته راسل:

"دین بیشتر بر مبنای ترس است تا محبت، و آن‌چه که باید انسان‌ها را هدایت کند نه ترس از عذاب، بلکه همدلی و خرد است."

6. نگاه راسل به دین در دنیای مدرن:

راسل به شدت به اهمیت علم و پیشرفت‌های علمی در دنیای مدرن معتقد بود و اعتقاد داشت که انسان‌ها باید از بندهای خرافات دینی رهایی یابند تا بتوانند در دنیای مدرن و پیچیده امروز پیشرفت کنند. او اشاره می‌کرد که در دنیای علم‌مدار و عقل‌گرا، دین جایی ندارد و باید به کلی حذف شود تا راه برای آزادی فکری و علمی باز شود.

7. راســل و آزادی مذهبی:

با وجود نقدهایی که به دین داشت، راسل به آزادی مذهبی اعتقاد داشت. او معتقد بود که افراد باید حق داشته باشند که به هر دینی که می‌خواهند ایمان داشته باشند، به شرطی که این ایمان به دیگران آسیب نرساند. از نظر راسل، آزادی عقیده و باور باید در جامعه محترم شمرده شود.

نتیجه‌گیری:

برتراند راسل یکی از بزرگ‌ترین منتقدان دین در قرن بیستم بود. او با ترکیب منطق، علم و فلسفه اخلاق، دین را به چالش کشید و بر لزوم استفاده از عقل و شواهد در تفکر انسانی تاکید کرد. نظرات او در مورد دین و نقدهایش نسبت به سازمان‌های دینی هنوز هم در میان فیلسوفان و اندیشمندان مورد بحث و توجه قرار دارد. راسل اعتقاد داشت که انسان‌ها باید از بند دین آزاد شوند و به جستجوی حقیقت از طریق علم و تفکر عقلانی بپردازند.


بعضی از جملات برتراند راسل: 

«ترس پدر و خشونت مادر دین است. بی‌جهت نیست که این دو در طول تاریخ دست در دست هم پیش رفته‌اند.»

 


نظر برتراند راسل در مورد خدا: «در چنین جهان متناقض خدایی نمی‌توان پیدا کرد؛ بلکه شیطانی متلون‌المزاج با یک هیئت ابلیسی می‌تواند چنین جهانی را بیافریند.»

«اگر خدا وجود می‌داشت، من فکر می‌کنم که بعید است او آنقدر لوس و بیهوده باشد که از اینکه افرادی در وجود داشتن او شک کنند آزرده شود.»

 


نظر برتراند راسل در مورد جهان و هدف جهان و انسانها:

«گیتی ممکن است هدفی داشته باشد اما دانسته‌های ما به‌هیچ وجه به این مسئله اشاره نمی‌کند که اگر هدفی هم وجود داشته باشد، این هدف و مقصود لزوماً شباهتی به اهداف ما انسان‌ها ندارد.»

 


نظر برتراند راسل در مورد عشق :

«با تمام زنان می‌توان خوابید اما با تعداد محدودی از آنها می‌توان بیدار ماند.»

 


جملات دیگر:

«وقتی این همه اشتباهات جدید وجود دارد که می‌توان مرتکب شد، چرا باید همان قدیمی‌ها را تکرار کرد.»

 

«هرگز حاضر نیستم به خاطر عقایدم بمیرم، چون ممکن است عقایدم اشتباه باشند.»

«جامعه گوسفندی لایق حکومت گرگان است.»
«وقتی که از تلف‌کردن آن لذت می‌بری، وقت تلف‌شده نیست.»
«باید از خدا پرسید چرا دلایل وجودش را اینقدر ضعیف آفریده‌است؟»
«خلاصه، او باید خودش را مانند خدای ظالمی که به او اعتقاد دارد آماده بیرحمی بکند.»
«قدرت مطلقه‌ای که برای ابد حاکم بر اراده جهان است قطعاً می‌توانسته‌است چیز بهتری خلق کند.»

 

مطالب مرتبط:

بیوگرافی برتراند راسل

قوری راسل

معرفی و دانلود رایگان کتاب « دنیایی که من می شناسم» اثر برتراند راسل

نظریه تجزیه منطقی راسل (Logical Atomism)

معرفی و دانلود رایگان کتاب « چرا مسیحی نیستم» اثر برتراند راسل

نظر برتراند راسل درباره ی تبلیغات و چگونگی باور کردن

نظر برتراند راسل در مورد تعصب به باورهای حزبی

نظر برتراند راسل در مورد وجود خدا

نظر برتراند راسل در مورد دین

نظر برتراند راسل در مورد اندیشه و ترس انسان از اندیشیدن

متن متحرک با مارکیو متن متحرک با مارکیو

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی